TERUG NAAR OVERZICHT

Herbestemmingsproject Le Petit Cousin

De reconversie van een voormalig bejaardentehuis voorziet in 19 appartementen. De uitgedoofde woonfunctie wordt terug actief gemaakt en het gebouw neemt haar plaats in het stedelijke weefsel met trots terug in.

Het oude ‘Hospice de la Vieillesse’ van het klooster van Antoing ligt in het centrum van de pittoreske gemeente, vlakbij Doornik.
Het gebouw werd als ‘hospice’ opgericht in 1880 dankzij donaties van diverse donateurs, waaronder de Philippart-familie die hun naam gaf aan de straat waarin dit hospice was gebouwd. Er werd later een extra vleugel aangebouwd waarin een ziekenzaal werd ondergebracht, ten gevolge van het toenemende aantal bewoners van het tehuis.
Sinds de bouw van een nieuw rusthuis in 1981 in de Couture du Moulin, door het OCMW, stond het gebouw leeg, een functieloze entiteit in de stad.
Met de herbestemming van dit pand tot appartementencomplex kan het gebouw opnieuw actief bewoond worden. Verdeeld over een gelijkvloers en twee verdiepingen voorziet het project 19 appartementen met één, twee en drie slaapkamers. Deze wooneenheden van verschillende grootte en indeling komen tegemoet aan de meest gevarieerde verwachtingen en eisen van de kandidaat-kopers.
De oorspronkelijke vorm van het gebouw wordt hersteld door de afbraak van de later bijgebouwde oostvleugel en de structuur in het binnenhof.

Bij de verbouwingen werden alleen de historische buitenmuren behouden. De rest werd vernieuwd naar de hedendaagse comforteisen. De thermische en akoestische isolatie werd van binnenuit gerealiseerd, zodat het statige karakter van de buitenschil in stand gehouden werd. De oorspronkelijke arduinen detaillering in de gevels wordt visueel prominent naar voor gebracht door de gevelsteen wit te schilderen.
De appartementen zijn bereikbaar via drie entreehallen, één per vleugel. Elke accommodatie heeft een kelder en een eigen parkeerplaats.
Aan de achterzijde krijgen de grondgebonden appartementen een tuin, toegankelijk via nieuwe aanbouwen, waardoor de bovenliggende wooneenheden tevens kunnen genieten van een dakterras met uitzicht op het groengebied, een tribune naar het landschap als het ware.

programma

renovatie en herbestemming van een oud rustoord naar 19 appartementen

locatie

Antoing

opdracht

architectuur technieken interieur infrastructuur

datum

2010

status

Gerealiseerd

foto's

PM-architecten

visualisaties

-