TERUG NAAR OVERZICHT

Woonproject Goedleven

Dit ontwerp voor een verdichtingsproject in een voornamelijk residentiële omgeving wordt gekenmerkt door een hedendaagse architectuur, genesteld in een groene oase als parkvilla’s.

Het bouwprogramma laat zich sterk leiden door de bestaande context, zowel qua inplanting als volumetrie en vormgeving. Op het bestaande perceel bevinden zich een boerenhuis met vrijstaande schuur en een oud bakhuis. De woning zelf is in te erbarmelijke staat om te behouden. Echter werd er wel voor gekozen om zowel de schuur als het oude bakhuis als relicten in het bouwprogramma op te nemen. De specifieke oriëntatie van de bestaande volumes aan de oostzijde van het perceel blijft behouden als knipoog naar de typische agriculturele inplanting rondom een binnenplein. De rest van het perceel bestaat uit enkele waardevolle bomen, voornamelijk op de hoek van het perceel, die een aangename groene long vormen voor de onmiddellijke omgeving. Dit bomenbestand wordt aldus ook behouden in het bouwprogramma.
Het bouwprogramma wordt verdeeld in drie nieuwbouwvolumes, waarvan twee volumes als meergezinswoningen en één volume als koppelwoningen. De bestaande schuur en bakhuis worden heraangewend voor ondersteunende functies (zoals bergingen, technische ruimte,…) van het totaalproject. De twee meergezinswoningen en koppelwoningen zijn op die mate ingeplant op het perceel dat ze de omliggende context van vrijstaande woningen overnemen. Door de meergezinswoningen in twee volumes te verdelen blijft zo ook de schaalimpact beheerst en wordt er gerefereerd naar park villa’s in een groene omgeving.

Het hoekperceel behoudt diens openheid naar het straatbeeld door de nieuwbouwvolumes teruggetrokken en in dezelfde bouwlijn als de buren in te planten. De parkeernood voor het project wordt grotendeels ondergronds opgevangen waarbij rekening gehouden werd met een voldoende afstand van het kruispunt op de hoek van het perceel om de mobiliteitsimpact te beperken.
De meergezinswoningen bestaan uit drie bouwlagen waarbij de hoogste teruggetrokken wordt voorzien ten opzichte van onderliggende bouwlagen. Op deze manier wordt de volumetrische impact gradueel afgebouwd naar boven toe. Dit wordt ook geïmpliceerd in de materiaalkeuze waarbij een sobere langgerekte gevelsteen in combinatie met betonnen vinnen een luchtigheid verleend aan de onderste twee bouwlagen, terwijl de toepassing van zwart geblakerd hout als bekroning dient en zich refereert aan het groene karakter van het projectgebied. De architecturale identiteit van het project steunt op een belijning van de horizontaliteit waarbij door toepassing van verticale lamellen op specifieke posities de horizontale schijven worden gekoppeld aan mekaar. Deze lamellen functioneren eveneens als zichtschermen om inkijk te verhinderen.

programma

nieuwbouw 20 appartementen en 2 halfopen eengezinswoningen

locatie

Oostakker

opdracht

architectuur infrastructuur

datum

2016

status

Ontwerp

foto's

PM-architecten

visualisaties

PM-architecten