TERUG NAAR OVERZICHT

Woonassistentieproject Villa Ferrant

Aan deze leegstaande stadsvilla van voormalige stadsarchitect Massez werd een nieuwe functie toegekend. 20 assistentiewoningen met conciërgewoning werden conceptueel en organisatorisch geïntegreerd als koppeling tussen het verleden en de toekomst.

Het project is gelegen in het centrum van Ronse op het domein van de historische stadsvilla ‘Villa Ferrant’ of ‘Villa Portois’.
Het situeert zich op het scharnier tussen een typisch stedelijk en een randstedelijk weefsel. De inplanting van een aantal commerciële gebouwen versterkte in het verleden de breuk tussen deze twee urbanistische zones. Het ontwerp creëert een vlottere overgang tussen deze twee gebieden.
Het behoud van de erfgoedkundige waarde van de Villa Ferrant was een van de basisuitgangspunten van het project. De historische waarde en de impact van het domein en de tuin op de omgeving blijven gerespecteerd en vormen samen met toegankelijkheid en duurzaamheid de basispijlers van het ontwerp.
Er is geopteerd om de villa intact te bewaren en het project zowel conceptueel als organisatorisch hieraan te koppelen. Achter de villa is een hedendaags volume ingeplant dat 20 seniorenflats herbergt. Het gebouw staat centraal op het perceel, zodat het parkaspect met waardevolle oude bomen, als koppeling met het stedelijk weefsel, zoveel mogelijk intact is gebleven.
De woningen zijn op maat van de behoeften van senioren en kunnen door hun eenvoudige opbouw gemakkelijk verder ingedetailleerd worden om tegemoet te komen aan specifieke handicaps. Ze zijn volledig rolstoeltoegankelijk waardoor het volledige project ook geschikt is voor personen met een beperking.

Het nieuwbouwgedeelte bestaat uit een volume met 4 bouwlagen en 5 wooneenheden per verdieping. De inplanting van dit gebouw achter de villa beperkt de visuele impact van het volume in zijn omgeving en verhoogt tegelijkertijd het akoestisch comfort en de leefkwaliteit in de woningen. Door de centrale ligging in de parktuin liggen de woningen in een geborgen groen eiland in de drukke stadsomgeving.
Qua architectuur is bewust gekozen voor een strakke, hedendaagse vormentaal en compacte architectuur. Er is geopteerd voor een tweede huidgevel, waarbij de buitenschil een open gevel is. De buitengevel aan westzijde is een actieve gevel, een aanpasbare houten lamellenstructuur, die ook dienst doet als zonwering. Dit resulteert in een behaaglijker binnenklimaat. De buitenhuid aan oostzijde is opgebouwd uit O-vormige elementen, deze creëren een zachte overgang tussen park en gevel.
De villa zelf doet dienst als hoofdinkom voor bezoekers en bevat polyvalente ruimtes die de kern van de villa vormen. Het grondplan geïnspireerd op Palladio wordt zo gerespecteerd en ongeschonden gelaten, de villa behoudt haar grandeur en is tezelfdertijd volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

programma

nieuwbouw en renovatie stadsvilla tot 20 assistentieflats, 1 appartement en bijhorende dienstruimtes

locatie

Ronse

opdracht

architectuur interieur infrastructuur

datum

2009

status

Gerealiseerd

foto's

PM-architecten

visualisaties

PM-architecten