TERUG NAAR OVERZICHT

Duurzame woning RV

Deze ecologische lage-energiewoning uit 2009 doorbreekt op een eigenzinnige manier de typische landelijke verkaveling aan de rand van een natuurgebied.

Voor de opdrachtgevers stond duurzaam bouwen en ecologisch bouwen bovenaan hun eisenpakket. Ze wensten een functionele woning die dit uitstraalde en in harmonie stond met het achterliggende natuurgebied. De grote kavel vormde de ideale basis om een woning te ontwerpen die vormelijk de overgang maakt tussen de verschillende ruimtelijke zones in de directe omgeving.
We zijn aan de slag gegaan met een geïntegreerd ontwerp waar het gebouw in grote mate zelf een antwoord vormt op de uitdagingen van het hedendaagse bouwen. Een mooi voorbeeld is het grote dak dat de zonnepanelen draagt. Het houdt de woning architecturaal samen en fungeert tevens als een passieve zonnewering die de bewoners beschermt tegen oververhitting. Naast klassieke ingrepen zoals doorgedreven isolatie van de bouwschil, maakten we gebruik van ecologisch verantwoorde materialen en technieken die geen negatieve impact hebben op de leefkwaliteit van de gebruiker en de leefomgeving. De toegepaste materialen hebben een milieuklasse 1 tot 3 (bron NIBE). Om een gezond binnenklimaat te garanderen werden alle materialen met een formaldehyde-emissie hoger dan de achtergrondwaarde van hout geweerd. Bovendien is alle hout afkomstig uit duurzame bosbouw (FSC of PEFC).

De woning is gelegen in een kleine typische Vlaamse verkaveling. Het ontwerp doorbreekt het rigide raster en maakt door de inplanting terug aansluiting met de N-Z oriëntatie van het historisch weefsel. Bijgevolg maken we maximaal gebruik van het dak voor de opwekking van energie bovendien is de overgang naar het achterliggende natuurgebied ruimtelijk kwalitatiever. De impact van de woning op zijn omgeving verkleint aanzienlijk doordat het slechts op één punt de bouwlijn raakt in plaats van met een volledige gevel.
De zuidoostzijde maakt de overgang met de achterliggende akkers en natuurgebieden door middel van één bouwlaag en een hellend dak. Dit creëert een vloeiende beweging in het gebouw. De bestaande bomenrij speelt hier vormelijk op in als overgang naar het landschap. De zuidwesthoek refereert met zijn twee bouwlagen naar de omliggende wijk, de materiaalkeuze aan deze kant van het huis is hierop afgestemd.
Het materiaalgebruik is direct en eerlijk: steen voor sokkel, hout voor bovenbouw. Deze materialen zijn een reflectie van de ruimtelijke overgang tussen landschap en wijk. Hoe meer naar de wijk toe, hoe meer baksteen, hoe meer naar het landschap toe, hoe meer hout.

programma

nieuwbouw van een lage energie woning

locatie

Oost-Vlaanderen

opdracht

architectuur technieken interieur

datum

2009

status

Gerealiseerd

foto's

PM-architecten Renderhouse

visualisaties

-