TERUG NAAR OVERZICHT

Ondernemerscentrum Ronse

De centrale gebouwen van de voormalige site “Delbar” te Ronse werden herbestemd tot een incubator voor jonge bedrijven. Dit starterscentrum is ontworpen als een flexibele en dynamische omgeving met respect voor het industrieel erfgoed van de stad.

Na jarenlange leegstand kocht de stad Ronse de site “Delbar” om er in samenwerking met OCR en POM een reconversieproject te creëren. Een groot deel van de gebouwen was echter in behoorlijk slechte staat, waardoor volledige afbraak werd overwogen. Toch werd er bewust gekozen voor substantieel behoud. De historische achtergrond van de bestaande gebouwen is immers sterk verbonden met de geschiedenis en de identiteit van ondernemend Ronse. We beschouwden het industrieel erfgoed dan ook als een troef. Het project wortelt zich op deze manier in het verleden van de stad, groeit verder in het heden en reikt uit naar de toekomst. Bovenop het historische aspect, vraagt een starterscentrum om een efficiënte en duurzame omgeving. De no-nonsens aanpak van het ontwerp geeft hier een antwoord op. Naar verdere invulling van het concept, is er groot belang gehecht aan duurzaamheid in materialen, energiebeheersing en onderhoudsvriendelijkheid. Het textielverleden van de stad is een verhaal van innovatie en ontwikkeling. Door te kiezen voor behoud, creëert de uitstraling van de vroegere textielfabriek een collectieve drager waar nieuwe jonge bedrijven dynamisch de ontstane lege ruimte op een individuele manier kunnen invullen. Het starterscentrum is niet zomaar een restauratie, het project herdenkt de gebouwen tot inspiratiebron voor jonge ondernemers.

Het kantoorgebouw, de loods en de indrukwekkende schouw werden behouden en gerenoveerd met respect voor de kwaliteit van het industrieel erfgoed. De overige gebouwen maakten plaats voor noodzakelijke parkeerruimte, groene zones en ruimte voor water. Naar vormgeving toe kozen we ervoor om het iconische gebouw zo veel mogelijk te behouden en centraal te stellen in relatie tot de nieuwe invulling. Dit uit zich zowel in de structurele opbouw als in de details van het gebouw. Beton is letterlijk en figuurlijk de drager van het project. De sprekende betonnen structuur werd gestabiliseerd en vormt nu een wezenlijk deel van de beleving van het gebouw. Het betonnen schrijnwerk, die zo typerend is voor industriële gebouwen van kort na WOII, is op een slimme manier geïntegreerd in het concept van het nieuwe schrijnwerk. Kleurkeuzes en nieuwe elementen, zoals scheidingswanden en trappen, gaan in dialoog met het industrieel karakter van het gebouw.

programma

reconversie site Delbar tot ondernemerscentrum

locatie

Ronse

opdracht

architectuur technieken wedstrijd

datum

2007

status

Gerealiseerd

foto's

Koen Van Damme

visualisaties

PM-architecten