TERUG NAAR OVERZICHT

Totaalrenovatie Woonproject Scheldekouter

Deze renovatie van 128 wooneenheden, verdeeld over 4 woonblokken in het patrimonium van Woonmaatschappij Vlaamse Ardennen heeft tot doel een tweede volwaardige levenscyclus te creëren voor de bestaande gebouwen.

Het project betreft de grondige renovatie van 128 woningen verdeeld over 4 wooncomplexen. De bestaande gebouwen werden gebouwd in de loop van de jaren ’70 van vorige eeuw. De renovatie loopt over twee fases waarbij de eerste bestaat uit hoogdringende renovatie van de bestaande platte daken. In de tweede fase worden de woningen gerenoveerd.
Vanuit een ecologisch duurzame benadering is geopteerd voor het behouden van de bestaande structuur. Na grondige studie inclusief kosten/batenanalyse werd geoordeeld dat een tweede levenscyclus mogelijk is.
De renovatiewerken omvatten voornamelijk het isoleren van de buitenschil, het aanbrengen van nieuwe gevelbekledingen, het verbeteren van de brandveiligheid en de toegankelijkheid, het vernieuwen van het buitenschrijnwerk, de liften en de technische installaties.
De huidige condensatie- en schimmelproblemen worden aangepakt door het volledig koudebrugvrij inpakken van het gebouw, met inbegrip van de huidige buitenpasserellen.

Bij het ontwerp van de nieuwe voorzetgevels blijven de bestaande raamindelingen behouden, maar op een speelse manier met elkaar verbonden.
Aan de voorgevels worden verticale opake delen ter hoogte van de inkomdeuren afgewisseld met sterk beglaasde delen ter hoogte van de leefruimtes en enkele slaapkamers. Het spel van materialen en dieptewerking beoogt een evenwicht tussen horizontaliteit en verticaliteit. Niettegenstaande elk appartement volgens dezelfde principes wordt aangekleed en een architecturale coherentie behouden blijft, wordt elke blok uniek door subtiel aangebrachte verschillen.

programma

totaalrenovatie van 128 sociale woningen

locatie

Ronse

opdracht

architectuur stabiliteit interieur infrastructuur wedstrijd

datum

2016

status

In uitvoering

foto's

PM-architecten

visualisaties

PM-architecten