TERUG NAAR OVERZICHT

Vrijstaande woning met zwemvijver

Op een glooiend perceel in het charmante Pays des Collines wordt een vrijstaande woning onder zadeldak ingeplant met ingetogen karakter aan de straatzijde en opengewerkte gevel naar het adembenemende landschap.

Het project omvat de bouw van een nieuwe eengezinswoning inclusief tuinberging en zwemvijver. Het woonvolume wordt bewust compact gehouden en strekt zich uit over twee bouwlagen onder een hellend dak. De straatgevel wordt strak ontworpen waarbij het oog geleid wordt naar de inkom. Deze soberheid staat in scherp contrast met de achterzijde van de woning met zuidoostelijke oriëntatie. Hier wordt als het ware een tribune naar het landschap gericht waar beide bouwlagen zowel visueel als fysiek contact maken met de groene omgeving.

Qua inplanting bevindt de woning zich teruggetrokken ten opzichte van de straat, in lijn met de nabijgelegen bebouwing. Achteraan wordt haaks op de woning een tuinhuis en zwemvijver ingericht waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van het hellende terrein, zodat deze volumes visueel geen impact hebben op het uitzicht op het landschap.
Er werd ontworpen met de specifieke stedenbouwkundige regelgeving die van toepassing is in Pays des Collines. Hierdoor werden vormgeving en materialisatie deels bepaald. We sprongen evenwel doordacht om met de dwingende voorwaarden en slaagden erin een mooi compromis te vinden tussen de hedendaagse passende architectuur en het gegeven kader.

programma

nieuwbouw van een eengezinswoning met zwemvijver

locatie

Henegouwen

opdracht

architectuur stabiliteit interieur infrastructuur

datum

2018

status

In uitvoering

foto's

PM-architecten

visualisaties

PM-architecten