TERUG NAAR OVERZICHT

Lantaarn Villa Bagatelle

De oude Villa Bagatelle in de Dumontwijk werd in recente jaren uitgebreid met nietszeggende annexen. In samenwerking met het agentschap Onroerend Erfgoed werden deze op een hedendaagse manier gerenoveerd met respect voor de authentieke woning.

Ter hoogte van de latere aanvullingen die van weinig architecturale waarde getuigen, worden de raamopeningen aangepast en de muren geïsoleerd en afgewerkt met een witte gladde buitenbepleistering en houten planchetten. Samen met een bekroning door een 3-zijdig beglaasd volume als ‘lantaarn’ wordt met een hedendaagse toets de sfeer van het beschermd bouwkundig geheel ‘Dumontwijk’ voortgezet.

Alle oorspronkelijke bebouwing blijft conform de richtlijn van agentschap Onroerend Erfgoed in het kader van het beschermd stads-of dorpszicht behouden en geconserveerd. Op termijn wordt het schrijnwerk in deze gevelvlakken vervangen in de oorspronkelijke stijl.
In het interieur worden bijkomende openingen gemaakt teneinde de ruimtelijkheid te vergroten. De verticale circulatie wordt aangepast waarbij de vloer op het bovenliggende niveau wordt opengebroken tot een dubbelhoge vide.

programma

verbouwing van 'Villa Bagatelle' met architecturaal accent

locatie

West-Vlaanderen

opdracht

architectuur stabiliteit technieken

datum

2019

status

Gerealiseerd

foto's

PM-architecten

visualisaties

PM-architecten