TERUG NAAR OVERZICHT

Loods met loft

Deze nieuwbouw loods met bijhorende loft bevindt zich in een straat met lintbebouwing in een landelijke omgeving. De schaal en volumetrie van het gebouw houden rekening met deze context door de beide functies slim samen te verweven.

De nieuwbouw bestaat uit een loods die ruimte geeft aan een kleinbedrijf (loodgieter) en een appartement waarvan het onderste deel in de loods verzonken zit. Deze functies zijn gelegen in een woongebied met een landelijk karakter.
De volumes werden geschakeld in functie van de integratie in de omgeving. Aan de straatzijde positioneert de loods zich als een laag volume tussen de bestaande gebouwen, haar hoogte/breedte verhouding is vergelijkbaar met andere volumes in de straat. Het appartement zit achteraan verzonken in de loods. Op deze manier bouwt het geheel zich op vanaf de straatzijde en wordt het straatbeeld niet verstoord. Het appartement keert zich af van de straatzijde en richt zich naar het achtergelegen landschap.
Het materiaalgebruik bestaat uit een fijne houten gevelbekleding voor de loods in combinatie met een bakstenen volume voor het appartement. Een betonnen element bindt de twee volumes visueel samen en werkt het geheel af.

De omgeving wordt gekenmerkt door een gevarieerde morfologie, een wisselende voorbouwlijn en een open karakter.
Bij de inplanting van de nieuwbouw werden ruime zijstroken voorzien aan weerszijden van het gebouw om voldoende afstand met de nabijgelegen percelen te bewaren. De lage voorgevel laat toe het gebouw dichter dan haar naburige gebouwen naar de straat toe te positioneren.

programma

nieuwbouw loods met appartement

locatie

Oost-Vlaanderen

opdracht

architectuur technieken

datum

2011

status

Gerealiseerd

foto's

PM-architecten

visualisaties

PM-architecten