TERUG NAAR OVERZICHT

Nieuwbouw villa met praktijk

Deze sloop en herbouw van de bestaande vrijstaande woning gelegen op een geaccidenteerd terrein in de heuvels van de Vlaamse Ardennen maakt optimaal gebruik van haar ruimtelijke context en laat zich leiden door de bestaande vista’s.

Het gebouw bestaat uit twee aaneengesloten volumes en is deels ingeschoven in de bestaande helling. Beide volumes omarmen een centraal terras met buitenzwembad en schermen deze af van de hoger gelegen straat. Het gebouw opent zich naar de tuin toe met vergezichten over de heuvels van de Vlaamse Ardennen.
Het hoofdvolume huisvest op het gelijkvloers de hoofdwoonvertrekken, optimaal zuid-west georiënteerd, met zicht op de tuin. Het gebruik van grote raampartijen van vloer tot plafond creëren een vervaging van de grenzen binnen en buiten. Aan de voorzijde (noord-oost) bevinden zich de professionele ruimtes (bureau en wachtruimte). Centraal bevindt zich een functionele kern. Op de bovenverdieping zijn de slaap- en rustvertrekken gelegen.
Er werd reeds van bij het ontwerp rekening gehouden met een externe horizontale zonwering als architecturaal element, zodat oververhitting op de zuid-westgevel maximaal wordt beperkt zonder dat het zicht op de omgeving belemmerd wordt.

De footprint van de nieuw op te trekken woning overlapt grotendeels met die van de bestaande, waardoor de ruimtelijke impact vanaf de straatzijde quasi ongewijzigd blijft.
De gevels zijn hoofdzakelijk uitgevoerd in een rood-bruin genuanceerde gevelsteen, afgewisseld met accentstroken in grijs-genuanceerd plaatmateriaal die de verschillende gevelopeningen harmonieus met elkaar verbinden. Het lager volume is aan de zijde van het zwembad voorzien van een houten gevelbekleding als een balans tussen het gebouwde en het groene karakter van de omgeving.

programma

nieuwbouw villa met praktijk en zwembad

locatie

Oost-Vlaanderen

opdracht

architectuur stabiliteit technieken interieur

datum

2017

status

Gerealiseerd

foto's

PM-architecten

visualisaties

-