TERUG NAAR OVERZICHT

Residentie Groenzicht

Kleinschalige nieuwbouw meergezinswoning die zich verweeft in een straatwand, gedomineerd door rijwoningen met een verscheidenheid aan erkertypologieën. De vijf woongelegenheden oriënteren zich naar de achterzijde van het gebouw, waar rust primeert.

Het goed betreft een smal en lang gerekt perceel gelegen aan een gemeenteweg, gedomineerd door een amalgaam van rijwoningen en vrijstaande woningen met wachtgevels, grotendeels met 3 bouwlagen onder hellend dak. Tevens is de erkertypologie typerend voor het straatbeeld. Deze context werd meegenomen en uitgezuiverd in het ontwerp waarbij de erker als hoofdaccent wordt ingezet in de leesbaarheid van de gevel.

De meergezinswoning wordt als halfopen volume aangebouwd aan de rechterbuur, het achtergelegen deel van het perceel blijft behouden als tuinzone. De vormgeving beoogt een harmonieuze beëindiging van de straatwand zonder een verdere ontwikkeling aan de linkerzijde te hypothekeren.
Uiterlijk vormt de meergezinswoning één architectonisch geheel.
Het gebouw bestaat uit een balkvormig volume uit baksteen dat aan de rechterzijde met een hellend dak aansluit op het hellend dak van de rechterbuur. Ten opzichte van de perceelsgrens is er een kleine uitsprong uitgewerkt in hout die de toegang tot het gebouw accentueert. Aan de achterzijde wordt diezelfde houten uitsprong herhaald en vormt deze een natuurlijke zonwering voor het appartement op de gelijkvloerse verdieping. Op de verdiepingen wordt telkens een insprong gemaakt ter hoogte van de terrassen van de appartementen.

programma

nieuwbouw van meergezinswoning met 5 appartementen

locatie

Ronse

opdracht

architectuur technieken infrastructuur

datum

2018

status

Gerealiseerd

foto's

DMG Vastgoed

visualisaties

PM-architecten