TERUG NAAR OVERZICHT

Residentie Grote Markt

Nieuwbouwproject met commerciële sokkel en residentiële optopping. Met integratie van de geklasseerde gevel van café Carillon, die in ere wordt hersteld en als ankerpunt ingezet in functie van versmelting van de nieuwe gevel met de bestaande context.

Voor de integratie van het nieuwbouwproject in de stedelijke wand werd er vertrokken vanuit de identiteit van de bestaande context. Het bestaande aangrenzende handels- en appartementsgebouw wordt op harmonische manier verbonden met het nieuwe project, eveneens wordt de link met het aangrenzende interbellumgebouw op respectvolle wijze verwezenlijkt. De voorgevel van voormalig café ‘Carillon’ is belangrijk omwille van haar authentieke en unieke baksteenmotieven, deze vormt aldus het ankerpunt voor het nieuwbouwproject in haar omgeving.
De geklasseerde gevel heeft in de loop der jaren enkele ongelukkige transformaties ondergaan. Op het gelijkvloers werd bij verbouwingswerken het oorspronkelijke traveeritme niet gerespecteerd, wat een onevenwichtige indruk met zich meebracht. De oorspronkelijke gevel wordt in het huidig ontwerp terug in ere hersteld. De nieuwe handelsruimte kan bijgevolg de kwaliteiten van de historische gevel in zich opnemen en de oorspronkelijke toegangen weer fysiek maken.
Het traveeritme werkt op schaal van de passant en versterkt de gelede stadswand. Op die wijze wordt de inhoudelijke inplanting van de bestaande gevel een nieuw leven ingeblazen en geïntegreerd in het nieuwe project.

Het project is gelegen op twee percelen op de Grote Markt van Ronse. Waar op het ene perceel de bestaande gevel volledig wordt overgenomen, wordt op het naastgelegen perceel resoluut gekozen voor een hedendaagse invulling. Er wordt gewerkt met terrassen en grote raampartijen zodat de interne warmtewinsten optimaal zijn. Er is een duidelijk contrast tussen de bestaande gevel en de nieuwe elementen en zo blijft de percelering van op de Grote Markt herkenbaar.
Toch is er gezocht naar een compositie die een dialoog tussen beide percelen toelaat. Het is immers zo dat de interne functies van beide percelen gebruik maken. Zo heeft de handelsruimte bijvoorbeeld niet enkele etalages in de historische gevel, maar ook in de nieuwe gevel.
Het resultaat is een gecontinueerde stadswand, waarbij de aangrenzende gebouwen als het ware samenvloeien en het pleingevoel versterken.

programma

nieuwbouw van een handelsruimte en 3 appartementen met behoud van een historische gevel

locatie

Ronse

opdracht

architectuur technieken interieur

datum

2011

status

Gerealiseerd

foto's

PM-architecten

visualisaties

-