TERUG NAAR OVERZICHT

Totaalrenovatie stadswoning

Deze energetische totaalrenovatie van een rijwoning biedt voor zowel de voor- als achtergevel een ‘façadelift’ waarbij de bestaande gevelindeling aan de straatzijde wordt geaccentueerd en de uitbreiding in de achtergevel een hedendaagse vormentaal krijgt.

Het betreft een rijwoning bestaande uit een hoofdvolume onder een hellend dak dat het gabarit in de straat volgt en uit een achterbouw die zich uitstrekt over drie bouwlagen waarbij de vrije ruimte door de volumetrie en smalte van het perceel de belevingswaarde sterk beperkt wordt.
De bestaande aanbouw wordt aldus gesloopt en vervangen door een nieuw volume die trapsgewijs opklimt zodat op de verschillende niveaus licht en buitenruimte kan gecreëerd worden.

De vernieuwde voorgevel behoudt de baksteenarchitectuur die kenmerkend is voor het straatbeeld. De hierin opvallend aanwezige raamomlijstingen worden verder geaccentueerd en opgevat als een hedendaags volumespel waarbij de dakuitbouw in de raamomlijsting wordt opgenomen. Er wordt hierbij geopteerd voor antracietkleurig zink, dat qua tint aansluit bij de traditionelere raamomlijstingen uit arduin.
De achtergevel wordt hedendaags vormgegeven, waarbij een volumespel met verscheidene materialen (vezelcement en antracietzinken cassettes) wordt gecreëerd.

programma

renovatie van een rijwoning

locatie

Oost-Vlaanderen

opdracht

architectuur stabiliteit interieur

datum

2010

status

Gerealiseerd

foto's

PM-architecten

visualisaties

-