TERUG NAAR OVERZICHT

Verbouwing van een koppelwoning

Bij deze verbouwing van een koppelwoning bleef de bestaande kern behouden waar een nieuw volume zich als energetische mantel rond wikkelt. Het nieuwe volume verenigt de oorspronkelijk eerder gefragmenteerde volumes op het perceel.

De bestaande woning maakt deel uit van een koppelwoning en wordt geballast met enkele bijgebouwen: een achterbouw, een veranda en een losstaande garage. Verder bestaat het terrein uit een diepe tuin met een tuinhuis en serre die grenzen aan een bos gelegen in natuurgebied.
Het concept voor de verbouwing gaat uit van een energetische verbetering van de huidige woning, gepaard met een vereenvoudiging van het bestaand aandeel aan bouwvolumes. In functie van de verbouwing wordt alle overbodige ballast gestript. Zo blijven enkel de kern en de kelder van de woning behouden, fungerend als ruggengraat voor de verbouwing.
De aanbouw en de tussenliggende veranda worden gesloopt en worden vervangen door één zuivere aanbouw, voorzien van grote raampartijen die uitkijken op het achterliggende natuurgebied. Op de eerste verdieping wordt er een nieuw volume ingeschoven in de bestaande constructie, dewelke zich connecteert met het volume van de garage en zo een portiek creëert naar de tuin.

Op het gelijkvloers worden nieuwe gevelopeningen gemaakt in de voorgevel en zijgevel van het gebouw. Ook worden de buitenmuren geïsoleerd en voorzien van een nieuwe, rood genuanceerde gevelsteen. De garage, de voorgevel ter hoogte van de inkompartij en de gelijkvloerse aanbouw worden met grijze vezelcementplaten afgewerkt ter contrast met het hoofdvolume, waardoor de leesbaarheid van het geheel wordt verhoogd.
Het nieuwe bouwvolume sluit met een hellend dak aan op het profiel van de aanpalende woning zodat het project zich harmonieus aansluit met de omgeving. De overige nieuwe daken zijn platte daken, dewelke zowel energetisch (compactheid) als volumetrisch het meest rendabel zijn.
Op het gelijkvloers is er een open, overdekte doorgang tussen het hoofdvolume en de garage. Zodoende is de nieuwe footprint op het maaiveld kleiner dan de oorspronkelijke en wordt er vanaf de straat een connectie met de achterliggende tuin gemaakt, wat de straatwand verlicht.

 

programma

verbouwing en uitbreiding van een woning

locatie

Oost-Vlaanderen

opdracht

architectuur stabiliteit technieken

datum

2018

status

Gerealiseerd

foto's

PM-architecten

visualisaties

-